Image
21 Ekim, 2022

Enerji Etiketi Nedir?

Enerji Etiketi Nedir?


Enerji etiketleri Aydınlatma Ürünlerinde, Buzdolaplarında, bulaşık makinelerinde, çamaşır makinelerinde, kurutmalı çamaşır makinelerinde ve elektrik ile çalışan birçok cihazda bulunan ürün hakkında müşteriye bilgi veren etiketlerdir. Bu etiketlerin üzerinde ürünün enerji ve su tüketimi, program süresi ile kapasitesi ve ses seviyesi özellikleri belirtilir. Bu sayede müşteri ürün hakkında en doğru bilgileri almış olur ve bu tarz bir ürün satın alırken enerji etiketleri ile ürünlerin karşılaştırmasını yapabilir.


Yeni ve Eski Etiketlerin Farkı Nedir?


Eski enerji etiketlerinde bulunan sınıflar A+++, A++, A+, A, B, C, D, şeklindeydi fakat yenilenen etiketler ile A+++, A++, A+ sınıfları kalktı ve onların yerine farklı sınıflar eklendi. Enerji sınıfları yeni yönetmelikte A, B, C, D, E, F, G şeklinde sınıflandırıldı. Artık enerji etiketlerinin üzerinde “+” lı sınıflar görmeyeceğiz. Bunlara ek olarak ise artık etiketlerin üzerinde QR kodları bulunacak. Tüketiciler QR kodunu okuttuğunda EPREL adındaki Enerji Etiketlemesi için Avrupa Ürün Kaydı sayfasından daha ayrıntılı ürün bilgilerine ulaşabilecekler.


Enerji Etiketleri Neden Değişti?


AB ile Türkiye arasındaki imzalanmış olan Gümrük Birliği Anlaşmalı ile Avrupa Birliğinde yayımlanan mevzuatların Türkiye’de de hayata geçirilmesi kararı alınmıştır. 2017’de AB’de yayımlanan Enerji Etiketlemesi Yönetmeliği ile belirlenmiş olan ürünlerde Yeni Enerji Etiketi geçişi 2021 yılının Mart ayında gerçekleştirilmiştir. Hem tüketicilerin enerji verimli ürünleri satın alırken karşılaştırma yapması, hem de üretici şirketleri daha az enerji tüketen ve çevreyi koruyan ürünler geliştirmeye teşvik etmek için yeni yönetmeliğe geçiş yapılmıştır.

Enerji Etiketleri Neden Önemlidir?


Enerji etiketleri son kullanıcı (tüketiciler) için çok önemlidir. Herkes bir ürün satın alırken ürünün ne gibi özelliği olduğunu, nasıl bir şey olduğunu bilmek ve öğrenmek ister. İşte tam bu noktada elektronik eşyalar için Enerji Etiketleri devreye giriyor. Enerji etiketleri üstünde bulunduğu ürünün özelliklerini bize anlatan etiketlerdir. Üstlerinde ürüne ait Enerji Sınıfı, Enerji Tüketim Miktarı (kWh), Su Tüketim Miktarı, Kapasite ve Ses Seviyesi (dB) gibi bilgiler bulunmaktadır. Bu tarz bilgiler de tüketicileri ürün hakkında oldukça bilgilendirmektedir. Yeni etiketlerde bu bilgilerin arasına QR kodu vb. şeyler de eklenmiştir.