Image
7 Kasım, 2022

LED Nedir? Nerelerde Kullanılır?

LED Nedir?



LED’in açılımı “Light Emitting Diode” olarak geçmektedir. Yarı iletken, diyot temelli ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır. Günümüzde neredeyse her alanda karşımıza çıkmaktadır. Her türlü aydınlatmada kullanılabilmektedir. LED’in en büyük özellikleri düşük enerji kullanımı ve uzun ömürlü olmasıdır.


LED Aydınlatma Avantajları Nelerdir?


LED günümüzdeki aydınlatma türlerinden en avantajlısı ve en iyisi diyebiliriz. Özellikle farklı renk seçenekleri, uzun kullanım ömürleri ve düşük enerji kullanımı ile öne çıkmaktadır.

  • İlk olarak Ledler doğal ışık yaydıkları için daha hoş gözüken bir görüntü ortaya çıkar.
  • Diğer aydınlatma çeşitlerinden çok daha az enerji tüketir ve daha uzun ömürlüdür.
  • Ledlerin 50.000 Saat ömrü bulunmaktadır.
  • Dim özelliği ve anında açılma özelliği bulunmaktadır.
  • Led aydınlatmalar cıva içermemektedir. Çevreye zararı bulunmamaktadır.
  • Led ile çok fazla aydınlatma ürünü tasarlama ve oluşturma şansınız vardır.
  • İç veya dış mekan fark etmeksizin suya karşı dayanıklıdır.
  • Dokunduğunuzda çarpmayacak, zarar vermeyecek yapıya sahiptir.
  • Tasarımı hoş, dekoratif ürünlerdir. Zararlı gazlar bulundurmazlar.

LED Aydınlatma Nerelerde Kullanılır?


LED Aydınlatma günümüzde o kadar çok yerde kullanılıyor ki saysak bitmez. Aydınlatma açısından en avantajlı ve en kaliteli aydınlatma türüdür. Son yıllarda ledlerde mavi ışığın kullanılması, RGB aydınlatma özelliğinin kullanılabilmesine olanak sağlamıştır ve kullanım alanları daha da genişlemiştir. Led ofislerde, tabelalarda, binalarda, bahçelerde, evlerde, yollarda, sokaklarda ve meydanlarda, otomotiv sektöründe, hobi sektöründe ve daha birçok sektörde kullanılmaktadır.


LED Çeşitleri


Ledlerin kullanım alanına, rengine ve boyutuna göre pek çok çeşidi vardır.


Infrared (Kızılötesi LED): İnsan gözü kızılötesini algılayamadığı için genelde Kızılötesi LED daha çok gece görüş kamerası ve televizyon kumandası gibi cihazlarda kullanılmaktadır. Kızılötesi ışığı kamera ile görebilmeniz mümkündür.


RGB LED: Bu çeşit 3 farklı renkte ışık yayabilmektedir. Bu renkler Kırmızı(Red), Yeşil(Green) ve Mavidir(Blue). RGB kısaltması da bu renklerin baş harflerinden gelmektedir. Bu 3 renk ile insan gözünün görebileceği tüm renkleri oluşturmak mümkündür. Renkli Ledler bu şekilde oluşturulmaktadır.


Şerit LED: Şerit ledler esnek PCB üzerine sıralı bir şekilde dizilmesi ile oluşturulur. Eğlence ve etkinlik gibi mekanlarda çokca tercih edilen dekoratif ve hoş görünümlü ürünlerdir.


Power LED: Bu tür yüksek güce sahiptir(0.5W ve üstü). Bu Ledler elektronik devrelerdeki güç ve durum göstergesi gibi işlerden çok, aydınlatma amaçlı uygulamalarda tercih edilmektedir.


SMD LED: Breadboard ve delikli pertinaks kartlarımızda sıkça kullandığımız 5mm Led’lerden farklı olarak devre kartlarının yüzeyine lehimlenerek kullanılan LED’lerdir.


COB LED: Chip-on-Board kelimelerinin baş harflerinden oluşan bu kısaltma, birden çok LED çekirdeğinin tek bir plakada birleştirilmesi ile üretilmiş LED’leri temsil etmektedir.


Günümüzde LED Ampuller diğer aydınlatma ürünlerine göre çok öndedir ve tercih edilebilecek en doğru aydınlatma ürünlerindendir. Websitemizde LED Ampullere göz atabilirsiniz.