Image
21 Ekim, 2022

Renk Sıcaklıkları Nedir?

Renk Sıcaklıkları Nedir? Ne İşe Yararlar ?



LED Aydınlatmaların çoğu, farklı renk tonlarında sunulmaktadır ve bu tonlar aydınlatma ürünlerinde sıcaklık olarak adlandırılmaktadır. Renk sıcaklıkları armatürlerin ışıklarının görünümlerini açıklayan bir kavramdır. Işıkların sıcaklıkları “K” (Kelvin) ile temsil edilir. Sıcaklıkları çok geniş olarak ele alacak olursak 1000K ve 10.000K arası diyebiliriz. Işık 1000K’de Turuncu, gün batımı tonlarındadır. 10.000K’e doğru ilerledikçe Sarılaşır, beyazlaşır ve en parlak halinde mavi rengine döner. Tonları Sıcak (1000K) ve Soğuk (10.000K) olarak adlandırabiliriz. Genelde sıcaklıklar gündelik hayatta karşımıza 3000K Gün Işığı, 4000K Ilık Beyaz ve 6500K Beyaz olarak çıkmaktadır. Bunlardan en loş ve sıcak olanı 2000K ile 3000K arasıdır. Gün Işığı, Sarı, Sıcak olarak adlandırılır. 3100K ile 4500K arası ise Ilık Beyaz, Sıcak Beyaz olarak adlandırılmaktadır. Son olarak ise en parlak sıcaklık olan 4500K ile 6500K arası Beyaz olarak adlandırılmaktadır. Peki bu renk sıcaklıklarını hangi ortamda ve ne şekilde kullanmalıyız?



Renk Sıcaklıkları
Renk Sıcaklıkları

Renk Sıcaklığı Neye Göre Seçilmelidir


Her renk sıcaklığının parlaklığına göre kullanım yerleri değişmektedir.


Yatak Odası, Salon, Oturma Odası ve Çalışma Odası için En Uygun Olan Kelvin Nedir?


3000K ile başlayacak olursak, sarı renkte ve sıcak bir ton olduğu için gözleri yormaz ve sizi rahatsız etmeyen bir sıcaklıktır. Samimi ve davet edici bir havası vardır. Yatak odası, salon , oturma odası ve çalışma ortamları gibi yerlerde daha çok kullanılır. Ayrıca Masa Lambası olarak da tercih edilecek en uygun renktir. Gösterişli bir tonu vardır, sergi gibi yerlerde de kullanılabilir. Özellikle yatak odası için çok uygun bir sıcaklıktır. Gece yatak odanıza gittiğiniz zaman ışığınızı açtığınızda sıcak ve sarı bir tonda ışığınız olacağı için gözlerinizi hiç yormayacaktır ve sizi rahatsız etmeyecektir.


Yatak Odası, Mutfak, Banyo  için En Uygun Olan Kelvin Nedir?


4500K Ilık Beyazı ise sarı ve beyazın ortası olarak düşünebiliriz. Ne çok kısık ne de çok parlak bir tondadır. Bu ton daha çok mutfaklarda, banyolarda ve çalışma ortamlarında tercih edilmektedir. Bu soğuk tonlar kadar gözü rahatsız etmemektedir ve sıcak tonlar kadar da loş bir ortam oluşturmadığı için insanı mayıştırmamaktadır. Normal ve gündelik hayata en uygun sıcaklık diyebiliriz.


Garaj, Atölye, Bodrum, Ofis, Mağaza için En Uygun Olan Kelvin Nedir?


6500K Beyaz ve parlak bir ton olduğu için her ortamda kullanılamaz. Diğer sıcaklıklara göre biraz daha yüksek parlaklıkta bir ışığı vardır. Bu yüzden bu sıcaklığı Bodrum, Atölye, Ofis, Mağaza ve garaj gibi karanlık ortamlarda kullanmak daha uygun olacaktır. Güvenlik ve iş konusunda da tercih edilebilecek bir sıcaklıktır. Parlaklığı ve güzel beyaz aydınlatması ile güvenlik amacıyla bir yeri aydınlatmada kullanılabilecek en uygun sıcaklıktır.